Sernik na chrupiącym spodzie z malinami i białą czekoladą.
Sam sernik jest zrobiony z podstawowego przepisu, jednak dodatki nadają mu wyjątkowego smaku. Po pojawieniu się malin pierwsze co wpadło mi do głowy to moje ulubione ciasto czyli sernik oczywiście:) Szkoda tylko, że pieczenie odbywało się w późnych godzinach nocnych, ale na szczęście wszystko wyszło. Pierwszy raz robiłam do sernika tego typu spód, wcześniej było to kruche ciasto lub ciasteczka z masłem. Zdecydowanie będę do niego powracać, gdyż nie dość, że jest prosty i robi się go w dosłownie 5 minut, to jest strasznie chrupiący i ciekawy w smaku. Polecam wypróbować ten przepis choćby ze względu na ten wspaniały spód:)
Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie: 140
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień .
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru demerara
- 120 g drobno pokrojonego masła
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
Wypełnienie:
- 1 kg sera białego, trzykrotnie zmielonego
- 200 g cukru
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
- 4 jajka
- 500 g malin
- 200 g konfitury malinowej
- 150 g białej czekolady
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę (23 centymetry)
.
W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i
rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i
jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do
dna i piec 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150C.
Zmielony ser zmiksować z cukrem i olejkiem. Następnie
dodawać po jednym jajku, cały czas miksując, do momentu uzyskania
gładkiej masy.
Na ostudzonym spodzie rozsmarować konfiturę i wyłożyć
połowę malin. Na maliny wylać masę serową i piec 90 minut. Po
zakończeniu pieczenia odstawić do całkowitego ostygnięcia (około
2 godziny).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie
wylać na wierzch ostudzonego sernika i wyłożyć malinami. Sernik
musi zostać w lodówce na noc do stężenia.
Przepis zaadaptowany z książki „Czekolada” (Carla
Bardi)
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Raspberry cheesecake.
Raspberry cheesecake with white chocolate and crispy pastry.
Preparation: 40
minutes.
Baking: 140
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12.
Pastry:
- 150 g all purpose flour
- 50 g demerara sugar
- 120 g cubed and softened butter
- 60 g chopped walnuts
- 1000 g cream cheese
- 200 g raw sugar
- ½ tsp vanilla essence
- 4 eggs
- 500 g fresh raspberries
- 200 g raspberry preserve
- 150 g white chocolate
Directions:
Prepare cake tin (23 cm) – line base with baking paper
. Preheat the oven to 180 degrees.
Mix flour with sugar, add butter and
mix until resembles crumble. Stir in walnuts. Pour mixture into tin ,
push it into the bottom and bake for 20 minutes. Set aside to chill.
Then spread on it preserve and half of the raspberries.
Low the temperature to 150C.
Mix cheese with sugar and vanilla. Then add eggs, one by
one, mixing all the time until it's well combined. Pour the mixture
into chilled tin and bake for 90 minutes. Then set aside until it's
chilled completely ( about 2 hours).
Melt the chocolate and spread it on the top of chilled
cheesecake. Then decorate with remaining raspberries and place in the
fridge for all night.
Recipe adapted from „ Chocolate” (Carla Bardi)
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Co tu dużo mówić, uwielbiam serniki i uwielbiam maliny. Dla mnie to też byłoby pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! A.
iście doskonały sernik:) pieknie wygląda:) ja również jestem wielką fanką serników:)
OdpowiedzUsuń