Biszkopty z kawą przekładane kremem czekoladowym i czereśniami.
To ciasto jest naprawdę proste i błyskawiczne. Przede wszystkim nie wymaga pieczenia co w upały jest dużym plusem. Smaki bardzo dobrze się uzupełniają: twarda czekolada, delikatne biszkopty i chrupiące wiśnie to idealne połączenie. Zamiast świeżych czereśni można użyć mrożonych lub na przykład wiśni z kompotu – ciasto będzie smakować równie dobrze.
Przygotowanie:
40 minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków
- 300 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- 4 żółtka
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g okrągłych biszkoptów
- 1 kg czereśni
- łyżeczka cukru
- 1 porcja espresso
Wykonanie:
750 g wiśni
wydrylować. Resztę zostawić z ogonkami do dekoracji.
Czekolady połamać
i wsypać do garnka z grubym dnem. Położyć na garnku z wrzątkiem
i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.
Dno tortownicy 21
centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty maczać z
wystudzonym espresso i układać na dnie tortownicy. Kiedy pokryjemy
całe dno należy wyłożyć nimi również boki, spodami w stronę
obręczy.
Miskę z czekoladą
postawić na gazie, dodać 60 ml śmietanki, 3 łyżki cukru pudru
oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Podgrzewać około 5 minut,
cały czas mieszając, aż krem dobrze zgęstnieje.
Pozostałą
śmietankę ubić na sztywno z łyżeczką cukru i wstawić do
lodówki.
Na warstwę
biszkoptów wyłożyć połowę wiśni i posmarować połową kremu.
Na krem wyłożyć resztę biszkoptów, również maczanych w kawie.
Wyłożyć resztą wiśni i kremu czekoladowego. Wstawić do lodówki
na godzinę, aby całość stężała. Po godzinie posmarować ubitą
śmietaną i udekorować czereśniami. Ciasto powinno stać minimum 4
godziny, a najlepiej całą noc w lodówce.
Zmodyfikowany
przepis pochodzi z portalu taste.au.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Wild cherries in chocolate.
Coffee biscuits layered with cherries and chocolate.
Preparation: 40
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12.
- 300 g milk chocolate
- 200 g dark chocolate
- 4 yolks
- 250 ml double cream
- 3 tbsp caster sugar
- 500 g round biscuits
- 1 kg wild cherries
- 1 tsp sugar
- 1 shot of espresso
Directions:
Pit 750g of the
cherries. Leave rest for the decoration.
Melt the chocolate
in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.
Set aside to chill.
Line 21 cm round
baking pan with parchment paper. Dunk the biscuits in chilled
espresso and place them on the bottom and on the sides of the pan.
Pour chocolate
into simmering pan, add 60 ml of the cream, 3 tbsp of sugar and yolks
and stir well. Place pan on the heat and cook for 5 minutes, until
chocolate is thick, stirring constantly.
Place ½ of the
cherries on biscuits, then pour ½ of chocolate. Top with remaining
biscuits, cherries and chocolate. Place in the fridge for 1 hour.
Beat remaining
cream with 1 tsp of sugar. Spread it on cake and top with cherries.
Cake has to stay on the fridge for at leat 4 hours.
Like
us on facebook!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Wygląda super. ;) Takie połączenie musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńznam wiśnie w czekoladzie, ale czereśnie to nowość. chociaż jak tak patrzę to wiem, że będzie smakowało rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
wygląda świetnie! i moje ulubione kawowe smaki + czereśnie, koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda:D na sam widok mam na niego wielką chrapkę:D
OdpowiedzUsuńWow, jaki mega czekoladowy krem... I moje ukochane czereśnie... Poezja ;)
OdpowiedzUsuń