Jajka sadzone w pikantnym sosie pomidorowym z kolendrą.
W upały ostatnia rzecz o jakiej człowiek marzy to siedzieć w kuchni przy garach – plus 10C do już i tak zawrotnej temperatury. Dlatego też przyszedł na myśl ten właśnie przepis. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, wrócić po 20 minutach, a pyszne i pożywne danie jest już gotowe. Smakuję równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Ja na pewno będę do niego często wracać:)
Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 2 średnie porcje.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- jedna duża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- jedna mała papryczka chilli lub łyżeczka pasty chilli
- garść świeżego tymianku
- garść świeżej kolendry
- 3 duże jajka
- 400 g pomidorów ( świeżych lub z puszki)
- pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Jeżeli używamy świeżych pomidorów należy je
wcześniej sparzyć i pokroić w kostkę. Papryczkę dobrze oczyścić
z ziaren i drobno posiekać.
Na patelni żeliwnej rozgrzać oliwę. Kiedy będzie
dobrze ciepła wrzucić posiekaną cebulą oraz przeciśnięte przez
praskę czosnek z imbirem. Smażyć przed 2-3 minuty i dodać
pomidory, zioła, cukier, chilli oraz sól. Dobrze wymieszać i
trzymać na patelni, na małym ogniu, bez przykrycia, nie mieszając,
przez 15-20 minut. Potem wbić jajka i podgrzewać 3-4 minuty.
Podawać na ciepło lub zimno.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Zainspirowane
przepisem Sheliny Permalloo.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Egg Rougaille.
Sunny-side up with spicy tomato sauce and cilantro.
Preparation: 20
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: right after preparing
Serves:
2.
- 3 tbsp olive oil
- 1 onion, chopped
- 2 cm fresh ginger
- 2 garlic cloves
- 1 tsp sugar
- 1 small chilli pepper
- 3 tbsp fresh chopped cilantro
- 3 tbsp fresh chopped thyme
- 3 eggs
- 400 g canned or fresh tomatoes
- ½ tsp of salt
Directions:
If You are using fresh tomatoes you
have to remove skin and cube them . Remove seeds from the chilli
pepper and chop it roughly.
Heat olive oil in frying pan. When it's hot add chopped
onion and squeezed ginger and garlic. Fry for 2-3 minutes and add all
seasonings, thyme, cilantro. Stir well and fry for 15-20 minutes,
without stirring. Then add eggs and heat for 3-4 minutes, serves hot
or cold.
Inspired from Shelina Permalloo recipe.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Jakie apetyczne :>
OdpowiedzUsuńale się łanie prezentuje! super sprawa na niedzielne śniadanie :]
OdpowiedzUsuń