Mini kanapki zrobione z chrupiącej bagietki z różnymi dodatkami. Tartinki są idealne na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy lub do zabrania w plener (patrz: zbliżająca się majówka:)). Jeszcze nie zdarzyło mi się by komuś nie posmakowały: ze względu na różnorodność składników, każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowanie tych kanapek nie jest nadto pracochłonne a efekt murowany. Tak naprawdę można je zrobić ze wszystkiego co mamy pod ręką lub skomponować swoje ulubione smaki na jednej kanapce. Dzisiaj na blogu 4 opcje, które najbardziej przypadły mi do gustu.
Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 40 kanapek.
- 4 średnie bagietki ( ja użyłam bagietek z Lidla)
- opakowanie ulubionego serka naturalnego ( u mnie Philadelphia)
- garść świeżej rukoli
- małe opakowanie sera Camembert
- 1 małe avocado
- pół opakowania kiełków brokuła
- pół słoiczka czarnych oliwek
- 10 plasterków salami*
- 10 kawałków wędzonego łososia*
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- garść ziaren słonecznika
- 5 plasterków szynki prosciutto*
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Bagietki pokroić
na cienkie kromeczki. Wszystkie posmarować serkiem.
1 rodzaj:
Na 10 kawałkach
bagietki układać kolejno: rukolę, pomidory suszone, kawałek sera
pleśniowego.
2 rodzaj:
Na 10 kawałkach
bagietki układać kolejno: szynkę prosciutto, awokado, suszone
pomidory.
3 rodzaj:
Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: kiełki
brokuła, łososia, oliwki, ziarna słonecznika.
4
rodzaj:
Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: salami, ser
pleśniowy, oliwki, rukolę.
Kanapki oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce,
owinięte folią spożywczą.
* ilość
składników można oczywiście modyfikować wg. gustu
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Canapes.
4 different types of canapes with fresh and crunchy baguette.
Preparation: 20
minutes.
All
ready: right after preparing.
Serves:
40 canapes.
- 4 medium fresh baguettes
- 1 package of cream cheese
- a bunch of fresh rocket
- 1 small Camembert cheese
- 1 small avocado
- broccoli sprouts
- 50 g black olives
- 10 slices salami
- 10 slices smoked salmon
- 50 g sun-dried tomatoes
- handful of sunflower grains
- 5 slices prosciutto
Directions:
Slice the baguette
into thin slices.You should have about 40 slices. Spread cottage
cheese on slices.
1 type of canapes:
On 10 slices put:
rocket, sun dried tomatoes, Camembert cheese.
2 type of canapes:
On 10 slices put:
prosciutto, avocado, sun dried tomatoes.
3 type of canapes:
On 10 slices put: broccoli sprouts, salmon, olives and
sunflower seeds.
4
type of canapes:
On 10 slices put: salami, Camembert cheese, olives and
rocket.
Sprinkle with fresh ground pepper. Serve canapes straightway after preparing.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Uwielbiam przygotowywać takie małe kanapeczki:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna przekąska:) mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie małe śliczne i niezwykle apetyczne kanapeczki!
OdpowiedzUsuńNa imprezę idealne :)
OdpowiedzUsuńJuż mam ochotę wprosić się na imprezkę :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :) Idealne na imprezę :)
OdpowiedzUsuńYour photos are stunning and your recipes sound delectable. We would love for you to share them at thefeastingeye.com. The Feasting Eye is still a bit new, but I think you will like what you see :-).
OdpowiedzUsuńThis looks sooo good! Next time I'm making baguettes, I'm serving them like this :)
OdpowiedzUsuń