Tarta na kruchym cieście z migdałami, czekoladą i gruszkami w syropie. Krem czekoladowy jest bardzo gęsty i fajnie komponuje się z twardymi gruszkami. Tartę można jeść od razu po upieczeniu jednak moim zdaniem najlepiej smakuje schłodzona.
Przygotowanie:
50 minut.
Pieczenie: 35
minut.
Gotowe do podania:
1,5 h.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Kruche ciasto:
- 270 g mąki tortowej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 małe jajka
Krem czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietanki 30%
Ponadto:
- puszka odsączonych z syropu gruszek
- 100 g zmielonych migdałów
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać masło pokrojone na kawałki i dobrze wymieszać z mąką. Dodać roztrzepane jajka i zagniatać ciasto, niezbyt długo, do połączenia. Ciasto zapakować w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wyjąć ciasto, rozwałkować na kształt koła i wyłożyć nim formę na tarte. Dno nakłuć widelcem i obciążyć grochem lub ryżem. Ciasto piec z obciążeniem przez 15 minut. Potem zdjąć obciążenie, dno wysypać migdałami, wylać na nie czekoladę i ułożyć odsączone gruszki. Piec kolejne 15 minut.
Krem czekoladowy:
W kąpieli wodnej
rozpuścić czekoladę połamaną w kostki z masłem. Kiedy otworzą
gładką masę dodać mąkę i śmietankę cały czas mieszając.
Potem stopniowo dodawać roztrzepane jajka, ciągle mieszając. Kiedy
masa zgęstnieje wyjąc miskę z kąpieli wodnej i zostawić do
ostygnięcia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Chocolate and pears.
Tart based on shortcrust pastry with almonds, chocolate and pears.
Preparation: 50
minutes.
Baking: 35
minutes.
All
ready: 1,5 h
Serves:
8 pieces.
Shortcrust pastry:
- 270 g all purpose flour
- 100 g softened butter
- 100 g caster sugar
- a pinch of salt
- 2 small eggs
Chocolate mousse:
- 150 g dark chocolate
- 3 eggs
- 50 g butter
- 2 tbsp flour
- 2 tbsp double cream
Moreover:
- a can drained pears
- 100 g ground almonds
Directions:
Short crust pastry:
Preheat the oven
to 180C. Butter tart form.
Mix the flour with
sugar and salt. Add cubed butter and mix well. Then add lightly
beaten eggs and knead the dough until it's smooth. Wrap into foil and
place in the fridge for 30 minutes. After 30 minutes unwrap the
pastry and roll it out. Line form tart and cover it with baking
paper. Fill with rice. Bake for 15 minutes then remove weights. Place
the almonds, then chocolate mouse and pears. Bake for another 15
minutes. Serve hot or cold.
Chocolate mousse:
Melt the chocolate
in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.
Add butter and mix until it's melted and well combined. Add flour and
cream, mix. Lastly add lightly beaten eggs, stirring constantly. Set
aside from the heat to chill.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
ile czekolady! niebezpiecznie rozkoszna trata :]
OdpowiedzUsuńMmm pycha!:)
OdpowiedzUsuń