Pyszne pierożki z dodatkiem mięsa mielonego, warzyw i orientalnych przypraw. Ostatnio na blogu pojawił się przepis na gyōzę tyle, że z warzywami. Dzisiaj natomiast zamiast warzyw pojawiło się mięso mielone. Również w tej wersji pierożki są niezwykle smaczne i sycące.
Przygotowanie:
90 minut.
Gotowe
do podania: około półtorej godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 20 pierożków.
Porcja ciasta na pierożki (przepis tutaj):
Farsz:
- 2 marchewki
- 1 duży por
- 150 g marynowanych kiełków fasoli mung
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
- pęczek świeżej kolendry
- dwie szalotki
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju
- mała papryczka chili lub pół łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka pasty GochujangSałatka:
- 1 marchewka
- 2 łyżki marynowanych kiełków fasoli mung
- pół łyżeczki czarnego sezamu
- kropla oleju sezamowego
- po łyżeczce ostu ryżowego i jasnego sosu sojowego
Wykonanie:
Ciasto
przygotować zgodnie z tym przepisem.
Nadzienie:
Marchew
obrać i zetrzeć na tarle o drobnym oczku. Pora i cebulę drobno
posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Fasolę mung odsączyć i pokroić
w niewielkie kawałki. Kolendrę posiekać. Makaron ryżowy zagotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu i posiekać.
Na
rozgrzany olej wrzucić szalotkę, pora i marchew, podsmażać, co
chwilę mieszając. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut,
mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać wszystkie pozostałe
składniki i przyprawy i smażyć około 10 minut, mieszając od
czasu do czasu. Skosztować i doprawić wedle uznania, jeżeli to
konieczne.
Ciasto
rozwałkować bardzo cienko i wykrawać z niego kółka o średnicy
około 4 centymetrów – każdy kawałek oprószyć mąką
ziemniaczaną. Po łyżce wystudzonego farszu nakładać na krążki
ciasta. Przez zawinięciem zwilżyć boki aby lepiej się sklejało.
Na
patelnie grillowej rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażać pierożki
z płaskiej strony około 5 minut. Następnie wlać na patelnię 1/4
szklanki wody, olej sezamowy i dusić pod przykryciem około 10
minut. Zdjąć pokrywkę i poczekać aż cała woda wyparuje. Podawać
z sosem sojowym lub innym ulubionym.
Sałatka:
Kiełki posiekać, marchew zetrzeć na tarle i wymieszać z resztą składników.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz