Pyszne pierożki z dodatkiem makaronu ryżowego, warzyw i orientalnych przypraw. Znane pod japońską nazwą gyōza, jednak tak na prawdę pochodzą z Chin i nazywają się jiaozi. Ciasto wymaga trochę pracy ale jest proste w wykonaniu a ma bardzo specyficzną konsystencję. Pierożki najpierw smażymy, potem dusimy pod przykryciem przez co od spodu są chrupiące a z wierzchu bardzo delikatne – przygotowane w ten sposób nazywają się yaki gyōza.
Przygotowanie:
90 minut.
Gotowe
do podania: około półtorej godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 20 pierożków.
Ciasto na pierożki (przepis pochodzi z tej strony):
- 60 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g mąki tortowej
- 60 ml przegotowanej wody
- pół łyżeczki soli
- trochę mąki ziemniaczanej do wyrobienia ciasta
- kilka kropel oleju sezamowego
Farsz:
- 2 marchewki
- 1 duży por
- 150 g marynowanych kiełków fasoli mung
- 150 g makaronu ryżowego
- pęczek świeżej kolendry
- dwie szalotki
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżki pasty z czarnej fasoli (można zastąpić ciemnym sosem sojowym – wtedy już nie dodajemy zwykłego)
- łyżka octu ryżowego
- łyżka sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju
- mała papryczka chili lub pół łyżeczki chili w proszku lub łyżeczka pasty Gochujang
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto:
Obydwie
mąki przesiać do garnka. W wodzie rozpuścić sól. Wodę przelać
do miski z mąkami i za pomocą łyżki wyrabiać do połączenia
składników. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie dodawać po pół
łyżeczki wody, aby składniki utworzyły gładką kulę. Następnie
ciasto przenieść na stolnicę oprószona mąką i wyrabiać około
10 minut. Ciasto zawinąć w folie i odłożyć na 30 minut aby
odpoczęło. W tym czasie przygotować nadzienie.
Ciasto
rozwałkować bardzo cienko i wykrawać z niego kółka o średnicy
około 4 centymetrów – każdy kawałek oprószyć mąką
ziemniaczaną. Na krążki
ciasta nakładać po łyżce wystudzonego farszu. Przez zawinięciem zwilżyć boki aby lepiej się sklejało.
Na
patelnie grillowej rozgrzać dwie łyżki oleju. Podsmażać pierożki
z płaskiej strony, około 5 minut. Następnie wlać na patelnię 1/4
szklanki wody oraz olej sezamowy i dusić pod przykryciem około 10
minut. Zdjąć pokrywkę i poczekać aż cała woda wyparuje. Podawać
z sosem sojowym lub innym ulubionym.
Nadzienie:
Marchew
obrać i zetrzeć na tarle o drobnym oczku. Pora i cebulę drobno
posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Fasolę mung odsączyć i pokroić
w niewielkie kawałki. Kolendrę posiekać. Makaron ryżowy zagotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu i posiekać.
Na
rozgrzany olej wrzucić szalotkę, pora i marchew, podsmażać, co
chwilę mieszając. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki
i przyprawy i smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Skosztować i doprawić wedle uznania, jeżeli to konieczne.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Vegetable gyoza dumplings.
Preparation:
90 minutes.
All
ready: about 2 hours
Serves:
about 20 dumplings.
Filling:
- 2 small carrots, grated
- 1 big leek, white part, sliced
- 150 g marinated mung bean sprouts
- 150 g boiled rice noodles
- bunch of fresh coriander, chopped
- 2 shallots, chopped
- 1 tsp fresh grated ginger
- 3 tbsp soy sauce
- 1 tbsp rice vinegar
- 1 tbsp fish sauce
- 1/4 rsp sesame oil
- 3 tbsp canola oil
- 1 small chilli pepper, chopped
- 1 tsp Gochujang paste
- 1 tbsp black bean paste
- salt and pepper
Directions:
Dough:
Prepare
the dough according to this recipe.
Filling:
Heat
the canola oil on a non stick frying pan. When it's hot add chopped
shallots and leek, fry for 1-2 minutes. Then add all seasonings,
carrots, mung sprouts and ginger. Simmer for about 15 minutes,
stirring from time to time. Lastly mix in the coriander and boiled
noodles. Taste and add some more seasonings if necessary. Set aside
to chill.
Place
a teaspoon of the filling on the centre of cut out gyoza wrapper
and wet the sides with some water. Then fold the wrapper in half and pinch until it formed a dumpling. Set aside and do the same
with remaining ingredients. Heal some canola oil on a grilling pan and
fry gyoza dumpling for 5-7 minutes. Then pour into 1/4 cold water and
boil covering the pan with a lid. After 5-7 minutes remove the lid
and wait until all water is gone. Serve hot with the soy sauce or
other favourite sauce.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Smakowita propozycja, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńZapamietuje do wykorzystania!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie i czasami kupuje, ale jeszcze nigdy nie robilam w domu!
:)
Hello from Yum Goggle! Thank you so much for your submission & we hope you will continue to submit your gorgeous photos and recipes – one word of caution: During the submission process, please list your blog name when asked and not your web address. There is a space for your link which leads to your address. When using Yum Goggle as a platform, we would appreciate that you not try to circumvent us by listing your web address. As daily submissions reach 100+ per day, I will be unable to take the time to correct these issues and will be deleting submissions that do not adhere to our terms and conditions. Thank you in advance for your cooperation!
OdpowiedzUsuń