Ciasto
bez jajek z jabłkami, domowym syropem imbirowym i orzechową
kruszonką.
Idealny
wypiek na tą porę roku, jabłka i imbir zdecydowanie pasują do
zimowego sezonu. Domowy syrop imbirowy jest doskonały nie tylko do
deserów ale również jako dodatek do herbaty.
Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie:
50 minut.
Ilość
porcji z przepisu: jeden chlebek.
Syrop
imbirowy:
- 140 g cukru
- 180 ml cydru
- 70 g świeżego imbiru
Kruszonka:
- 50 g orzechów arachidowych
- 45 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Ciasto:
- 220g uprażonych jabłek
- 105g mąki orkiszowej
- 60 ml oleju roślinnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 45 g kandyzowanego imbiru
Wykonanie:
Syrop:
Imbir
obrać i pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu z grubym dnem
wymieszać wszystkie składniki i podgrzewać przez około 20-30
minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy syrop będzie już
całkowicie gęsty wyjąć z niego imbir i odstawić do ostygnięcia.
Kruszonka:
Orzechy
posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Foremkę 20x20 cm wysmarować masłem.
Mus
jabłkowy wymieszać w wystudzonym syropem i olejem. Do dużej miski
przesiać obie mąki i proszek. Dodać cynamon, imbir i sól. Wlać
płynną mieszankę i zmiksować do połączenia składników.
Przelać do foremki i posypać kruszonką. Piec przez 50 minut.
Przepis
pochodzi z książki "Kuchnia Wegańska" Celine Steen, Joni
Marie Newman.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Apple
and ginger cake.
Delicious
cake with ginger syrup, apple sauce and nutty crumble.
Preparation:
40 minutes.
Baking:
50 minutes.
Servings:
one loaf.
Ginger
syrup:
- 140 g sugar
- 180 ml apple cider
- 70 g fresh ginger
Crumble:
- 50 g peanuts
- 45 g cane sugar
- 1 tsp cinnamon
- 2 tbsp canola oil
Batter:
- 220g apple sauce
- 105g wholewheat flour
- 60 ml canola oil
- 1 cup all purpose flour
- 2 tsp baking powder
- a pinch of salt
- 1 tsp cinnamon
- 45 g candied ginger
Directions:
Syrup:
Cut
peeled ginger into small pieces. In a small pot with a thick bottom
mix all ingredients and heat for about 20-30 minutes, mix from time
to time. When the syrup is thick remove ginger pieces and set aside
to chill.
Crumble:
Chop
the peanuts and mix with the remaining ingredients.
Batter:
Preheat
the oven to 180C. Lightly butter 20x20 cm baking tin.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Musiało pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis + mega artystycznie zrobione zdjęcia. Bajka.
OdpowiedzUsuńZa te orzechy dałabym wszystko! :) świetne ciasto
OdpowiedzUsuń