Najprostsze
ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w
moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi
ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne.
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
- pól szklanki mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 500 g rabarbaru
- 250 g truskawek
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25x36 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek
rabarbar
i truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
W
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i
puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas
miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
Pozostałe
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
Do
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
Pieczemy
50 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Rzeczywiście prosty i efektowny przepis. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze i warto go wykorzystać. Sam chętnie zjadłbym kawałek tego ciasta, no ale ile można? To właśnie jest najgorsze, że tyle wspaniałych przepisów a człowiek, wszystkiego od razu nie może spróbować :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, zbyt wiele przepisów za mało czasu:)
UsuńPiękne ciasto! Zapisuję przepis i na wakacjach na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Świetnie smakuje z każdymi owocami, gdyby skończył się sezon na rabarbar.
Usuńuwielbiam rabarbar, więc takie ciasta są u mnie zawsze jak tylko mam gdzie kupić ten dodatek:D
OdpowiedzUsuńJak tylko zacznie się sezon to zabieramy się do pieczenia :)
OdpowiedzUsuń