Czyli pieczone pączki z zieloną herbatą. Tłusty czwartek już jutro, więc trzeba upiec jakieś pączki. Padło na wersję nieco inną niż typowe smażone z marmoladą. Jako miłośniczki wszystkiego co azjatyckie (w tym zielonej herbaty) wybrałyśmy przepis, który widzicie poniżej. Pączki są bardzo miękkie i lekkie, a czekoladowa polewa nadaje im słodyczy. Polecamy bardzo:)
Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe
do podania: około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 pączków.
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka zielonej sproszkowanej herbaty matcha
- 1 jajko, roztrzepane
- 80 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Formę do pieczenia pączków wysmarować masłem i
wysypać bułką tartą.
W
dużej misce połączyć wszystkie sypki składniki. W garnuszku
roztopić masło z miodem i dodać do miski. Wlać roztrzepane jajko
i mleko, zmiksować wszystko na gładką masę.
Za
pomocą rękawa cukierniczego wypełnić otwory formy masą na
pączki. Dzięki użyciu rękawa dużo prościej nałożyć masę do
formy. Piec przez 15 minut.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać 2 łyżki masła, aby
polewa była bardziej błyszcząca. Upieczone i wystudzone pączki
namaczać w czekoladzie.
Przepis
pochodzi ze strony JOC.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
cudnie wyglądają, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Oryginalne :) Bardzo jestem ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńpączków w tym roku nie jadłam, ale te muszę wypróbować, wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuń