Ciasto marchewkowe z ogromną ilością
świeżej marchewki, pestkami dyni i słonecznika, śliwkami oraz
czekoladą.
Na blogu już raz pojawiło się ciasto
marchewkowe jednak w innej odsłonie. Tym razem proponujemy wariację
z większą ilością startej marchewki i bakaliami. Ciasto jest
naprawdę wyborne, smak bardzo wyrazisty a cała blaszka znika w
kilka godzin.
Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie: 70
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
- 1 kg startej marchewki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g pestek dyni ( obranych)
- 250 g ziaren słonecznika
- 250 g suszonych śliwek
- 6 jajek
- 2 ¾ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 170C. Formę 25cm x 25cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
Czekoladę
i śliwki pokroić.
Jajka
wymieszać z olejem. Dodać do garnka w którym znajduje się
marchewka i dobrze wymieszać. Następnie dodać wszystkie sypkie
składniki, bakalie i czekoladę. Dobrze wymieszane ciasto przełożyć
do formy i piec przez 80 minut. W połowie ciasto przykryć folią
aby wierzch zbytnio się nie zarumienił.
Przepis
pochodzi z domowego zeszytu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Carrot and chocolate cake.
Delicious carrot cake with chocolate, plums, pumpkin and sunflower seeds.
Preparation:
20 minutes.
Baking: 70 minutes.
All
ready: about 2 hours
Serves:
about 25.
- 1 kg grated carrot
- 200 g dark chocolate, chopped
- 250 g pumpkin seeds
- 250 g sunflower seeds
- 250 g dried plums
- 6 eggs
- 2 ¾ cup all purpose flour
- 1 ½ cup sugar
- 1 tbsp baking powder
- ¾ cup canola oil
Directions:
Preheat
the oven to 170C. Line 25x25 cm baking pan with parchment paper.
Mix together canola oil and eggs.
Add
egg mixture into bowl with carrot and stir well. Then add all
remaining ingredients and mix until it's well combined. Pour it into
prepared baking pan and bake for 80 minutes. In the middle of baking cover the top with baking foil.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Ciasto wygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńkocham warzywne wypieki:) twoje marchewkowe wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńTakie z dużą ilością bakalii jest najlepsze ! :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam. Zaciekawiłaś mnie, zwłaszcza tymi pestkami dyni i śliwkami :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe uwielbiam ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń