Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony.
Połączenie
klasyki z odrobiną nowoczesności. Przepis na barszcz, którym się
z Wami dzielę jest od zawsze w mojej rodzinie i co rok przyrządzamy
go tak samo. Paszteciki natomiast to nieco inna forma podania kapusty
z grzybami. Ciasto drożdżowe jest dosyć specyficzne i inne niż
zwykłe: bardzo cienkie i miękkie. Często wykorzystujemy je do
bułeczek z różnymi nadzieniami. Paszteciki wyszły delikatne:
idealnie pasują do wyrazistego barszczu.
Przygotowanie: 50
minut.
Gotowanie: 50
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 pasztecików
Ciasto:
- 140 ml lekko ciepłego mleka
- łyżeczka drożdży suszonych
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżka masła
Kapusta:
- 300 g kapusty kiszonej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 300 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 50 g masła
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- żółtko roztrzepane z łyżką mleka
Barszcz:
- 2 litry wywaru z kury lub wołowiny
- 500 gram obranych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml zakwasu na żur
- 50 ml koncentratu z buraków
- sól i pieprz
- liść laurowy , ziele angielskie
Wykonanie:
Barszcz:
Buraki obrać i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić do
wrzącego rosołu, dodać obrane ząbki czosnku, liść, ziele i
gotować 20 minut. Następnie dodać zakwas, koncentrat, sól oraz
pieprz i gotować kolejne 10 minut. Skosztować i ewentualnie
doprawić.
Ciasto:
Masło
roztopić.
Mleko
podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
W
dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz
masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze
zlepione.
Gotowe
ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Kapusta:
Kapustę
zalać wrzątkiem, dodać przyprawy i gotować 20 minut. Po tym
czasie odcedzić z wody i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie
na patelni rozgrzać masło z olejem. Drobno posiekać cebulę i
pokroić pieczarki. Na tłuszczu zeszklić cebulkę i dodać
pieczarki. Smażyć około 5-10 minut. Wystudzoną kapustę odcisnąć
z pozostałej wody i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do cebuli z
pieczarkami i podsmażać chwilę. Następnie dosolić i dopieprzyć
do smaku.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Gotowe
ciasto cienko rozwałkować w kształcie prostokąta. Wyłożyć na
nie kapustę pozostawiając brzegi wolne od farszu. Zawinąć w
roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Roladę kroić na na małe
kwadraty i przekładać na papier do pieczenia. Paszteciki posmarować
żółtkiem i piec przez 20 – 25 minut.
Podawać
ciepłe z gorącym barszczem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
O tak, to się nazywa idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuń