Bardzo proste i wyjątkowo pyszne
ciasto z nutą korzenną i dużą ilością jabłek.
Ten przepis wykonaniu jest naprawdę
błyskawiczny: najwięcej zajmuje obranie i pokrojenie jabłek. Czas
pieczenia jest dość długi ale zapewniam, że warto. Jabłka są
rozpieczone i delikatnie: idealnie komponują się z korzennym
smakiem ciasta. Świetnie pasuje na zimne wieczory z rozgrzewającą
herbatą.
Przygotowanie: 15
minut.
Pieczenie: 120
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
- 1200 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 350 g cukru muscovado
- 200 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
- łyżeczka masła
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą.
Jabłka
obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać
cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
W
dużej misce zmieszać przesiane mąki, przyprawę korzenną, cukier,
sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać
olej i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Całość przelać
do mąki i zmiksować na gładką masę.
Na
dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy i ułożyć ¾ jabłek. Jabłka
polać pozostałą masą. Na wierzchu wysypać resztę jabłek.
Ciasto
piec przez 1,5 – 2 godzin, zależy od piekarnika. Po 1,5 godziny
sprawdzić patyczkiem środek, jeżeli będzie suchy to ciasto można
wyjąć, jeżeli nie piec dalej sprawdzając co jakiś czas. W
połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią, aby jabłka
za bardzo się nie spiekły.
Przepis zaadaptowany ze strony: thewhiteramekins.com
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Apple spice cake.
Simple cake with apples and spice flavor.
Preparation: 15
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 3 hours.
Serves:
8.
- 1200 g apples, peeled and cubed
- 1 tsp cinnamon
- 1 tbsp spice
- 350 g muscovado sugar
- 200 g wholemeal flour
- 150 g all-purpose flour
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp salt
- 2 tbsp fresh lemon juice
- 1 cup canola oil
- 4 tbsp sour cream
- 4 eggs
- 1 tsp butter
- 1 tbsp breadcrumbs
- caster sugar for dusting
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan and sprinkle with
breadcrumbs.
Place
peeled and cubed apples in a medium bowl, add cinnamon, lemon juice
and stir well.
Mix
together in a big bowl both flours, spice, sugar, salt and baking
powder. In the second bowl mix eggs, oil and double cream. Combine
both mixtures and whisk until it's creamy.
Pour
1/3 cake mixture into prepared pan and place ¾ apples on it. Then
cover with rest of mixture and top with remaining apples. Bake for
about 2 hours.
Adapted from: thewhiteramekins.com
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Fajnie wygląda. Szkoda, że moja świąteczna lista ciast już pęka. :))
OdpowiedzUsuńU mnie to samo: brak czasu i zbyt wiele pomysłów:)
Usuńale pysznie się prezentuje:) wypchane jabłuszkami po brzegi!;)
OdpowiedzUsuńCudowne ! Uwielbiam korzenne smaki z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie ciasta :) To wygląda wspaniale, taki wysokie :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto! pycha :)
OdpowiedzUsuń