Bardzo proste i pyszne ciasteczka z nutellą. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników oraz nie są pracochłonne. Tych ciastek próbowało już wiele osób i wszystkim smakowały, gorąco polecam.
Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 15
minut.
Gotowe do podania:
około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około
30 ciasteczek.
- 125 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- pół szklanki nutelli*
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło ubić z cukrem na puch, musi być jasne i
kremowe. Następnie cały czas miksując dodać jedno jajko oraz
nutellę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy
przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie
wymieszać, aby nie pozostały grudki mąki.
Używając łyżeczki do herbaty nakładać na papier
kulki ciasta, pamiętając o tym aby zachować dość duże odstępy
pomiędzy nimi ( podczas pieczenia „rozleją się”, zajmując
więcej miejsca). Górę ciastek przygnieść lekko widelcem lub nożem, aby
uzyskać efekt kratki. Wstawić do pieca i piec od 10-12 minut (
muszą być ładnie zarumienione, ale nie zbyt ciemne).Po zakończeniu
pieczenia pozostawić na 5 minut, aż ciasteczka stwardnieją.
* jeżeli komuś nie
chce odmierzać się pół szklanki, nutelli dałam tyle ile widać
na zdjęciu, po pozostałym słoiczku:)
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z magazynu Super Food Ideas.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Nutella cookies.
Easy and quick nutella cookies.
Preparation: 15
minutes.
Baking: 15
minutes.
All
ready: 40 minutes
Serves:
30 cookies.
- 125 g softened butter
- 1/3 cup caster sugar
- 1 egg
- ½ cup nutella
- 1 ¾ cup all purpose flour
- 1 tsp baking powder
Directions:
Preheat the oven
to 200C degrees. Line 2 large baking pans with parchment paper.
Beat butter with
sugar until pale and creamy. Add egg and nutella and mix until well
combined. Stir in flour and baking powder. Using small spoon , scoop
cookies on parchment, leaving about 3 cm spaces between each scoop.
Bake for 10 to 12 minutes, until cookies are well baked. Set aside
for 5 minutes after baking.
Inspired from Super Food Ideas Magazine.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Fantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :) ostatnio zastanawiałam się czy uda się upiec ciastka o takiej konsystencji w metalowych foremkach o różnych kształtach czy raczej się rozleją...
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie próbowałam, ale jeżeli chodzi o te z nutellą to wydaje mi się że mogłoby się udać. Trzeba by tylko trochę wydłużyć czas pieczenia i potem na dłużej zostawić je w foremkach, do stężenia. Musze spróbować następnym razem, pozdrawiam:)
Usuńsmakowitości, chociaż mam takiego fana nutelli w domu, że szkoda by było jej zużywać do ciastek:)
OdpowiedzUsuńZ takim dodatkiem to ja bardzo chętnie bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńna pewno kiedyś też je zrobię:)
OdpowiedzUsuńPyszne! !!!♥
OdpowiedzUsuńJak dodać 1 i 3/2 szklanki mąki, czy to jest pomyłka w przepisie czy tak ma być? :) Pyszne ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńPowinno być 1 i 3/4 szklanki mąki, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Usuńta masa ma mieć taką zbitą i nie lejącą konsystencje?
OdpowiedzUsuńTak, masa powinna być zbita i dać się uformować w kulę. Podczas pieczenia rozleje się i utworzy kształt ciastka, dlatego kulki przed upieczeniem należy układać w pewnej odległości od siebie. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
UsuńDziękuję, robiłam tego samego dnia i wyszły przepyszne, właśnie zabieram się za ponowne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń