Kolejna po szpinakowych muffinkach, propozycja dla wielbicieli szybkich przekąsek. Wyjątkowo pyszne połączenie fety, bazylii i suszonych pomidorów. Idealne jako lunch do pracy lub przystawka.
Przygotowanie: 10
minut.
Czas pieczenia: 25
minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
Ilość porcji z
przepisu: 12 babeczek.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 150 g sera feta
- 150 g suszonych pomidorów
- pół pęczka świeżej bazylii
- żółtko
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki i formę do pieczenia
muffinek.
W
dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej
wymieszać razem jajko, olej i mleko. Połączyć zawartość obu
misek.
Dodać
pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, pieprz i sól (wg uznania)
mieszać do połączenia się składników.
Ciasto
przelać do papilotek. Piec 15 minut. Po 15 minutach wyjąc formę i
posmarować podpieczone babeczki żółtkiem. Piec kolejne 10 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Basil muffins.
Another salty muffins recipe. Last time we prepared spinach muffins. Today it's a combination of the feta cheese, fresh basil and sun-dried tomatoes.
Preparation: 10
minutes.
Cooking: 25
minutes.
All ready: 40
minutes.
Serves:
12 muffins.
- 2 cups white flour
- 2 tsp baking powder
- 1 egg
- ¼ cup canola oil
- 1 cup milk
- 150 g feta cheese
- 150 g sun-dried tomatoes
- half bunch of fresh basil
- 1 yolk
- salt, pepper
Directions:
Preheat
an oven to 180C. Prepare a muffin pan.
In a
big bowl stir together flour and baking powder. In the second one mix
the eggs, oil and milk. Then combine a contens of both bowls.
Lastly
add to the mixture chopped tomatoes, basil and feta cheese, stir.
Bake for 15 minutes. After this time smooth yolk over
half- baked muffins. Set aside into the oven fo remaining 10 minutes.
Bon Apetit!!
o tak!:) lubię takie smaki, i bardziej jestem fanką wytrawnych wypieków niż słodkich:)
OdpowiedzUsuń