Sernik Egzotyczny
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!
Na początek 2013: sernik egzotyczny. Bardzo ciekawe połączenie sernika oraz ananasa i kokosu. Na spodzie z ciasteczek czekoladowych i posypany wiórkami kokosowymi. Z całymi kawałkami ananasa w środku oraz mlekiem kokosowym. Nie spodziewałam się, że zdobędzie on, aż taką popularność ale wszystkim bardzo smakowało. Sernik zniknął błyskawicznie i jedyne co z niego zostało to dzisiejsze zdjęcia. Idealny dla osób, które nie boją się eksperymentów w kuchni i nowych smaków. Mam nadzieję, że ten rok będzie dla Was (oraz Nas:)) pomyślny i pełen wspaniałych wypieków
Przygotowanie:
30 minut.
Czas pieczenia: 55
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
- 300 g ciastek czekoladowych
- 75 g masła
- 600 g sera (trzykrotnie zmielonego)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka kokosowego
- 440 g ananasa świeżego lub z puszki
- szklanka wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 160 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.
Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka zgnieść na
miazgę i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Boki i dno
tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, dokładnie dociskając.
Przygotowany spód włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania
sera.
Ananasa odsączyć ( jeżeli używamy z puszki) i drobno posiekać.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednymi jajku cały czas
miksując. Dolać mleko kokosowe ( jeżeli używamy z puszki, należy
wcześniej mocno potrząsnąć, aby się połączyło ).
Na koniec wsypać ananasa i ¾ wiórków i dokładnie wymieszać. Ser
przelać do tortownicy i piec 50 minut.
Sernik najpierw studzić w piekarniku z otwartymi drzwiami, potem na
zewnątrz. Całość posypać pozostałym kokosem. Trzymać w
obręczy. Sernik noc przed podaniem powinien być w lodówce.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Pineapple and coconut cheesecake.
Happy New Year Everyone!!
Today's recipe is a spectacular cheesecake with pineapple, coconut milk and desiccated coconut. I hope this year will be joyful and fortunate to You and also for us :)
Preparation: 30
minutes.
Cooking: 55
minutes.
All ready:
second day.
Serves:
12 pieces.
- 300 g chocolate cookies
- 75 g butter
- 600 g cream cheese
- 2/3 cup caster sugar
- 3 eggs
- ½ cup coconut milk
- 440 g fresh or canned pineapple
- 1 cup desiccated coconut
Directions:
Preheat the oven
to 160C. Prepare 22 cm round spring form pan.
Melt the butter.
Crash the cookies until resemble breadcrumbs. Add melted butter and
mix until well combined. Press the mix over the base and side of the
pan. Set aside to the fridge.
Chop roughly the
pineapple.
Place the cheese
in a big bowl. Add the sugar and mix till well combined. Add eggs and
mix. Next add coconut milk. Lastly fold in ¾ of desiccated coconut
and pineapple.
Pout prepared
mixture into the pan. Bake 50 minutes.
Chill the cheesecake in the turned off oven for 1 hour. The top with
remaining coconut . Refrigerate overnight.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Wygląda nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod powyższym komentarzem :) Naprawdę, wygląda obłędnie :) Wyobrażam sobie ten delikatny smak kokosa...
OdpowiedzUsuńWspaniały.... :) Zwłaszcza z tą kokosową posypką :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda niesamowicie! Aż żal nie mam możliwości skosztowania go w tej chwili.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie kokosa i ananasa, ale w serniku jeszcze nie próbowałam. Twój wypiek wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńLubię nietypowe wersje sernika. Twoja zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie ananasa z kokosem. Jak dla mnie obłędny;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dostojnie :)
OdpowiedzUsuńIt’s in reality a nice and helpful piece of info. I am happy that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.
OdpowiedzUsuń