Proste w wykonaniu wilgotne ciasto czekoladowe. Bez polewy i owoców to szybki podwieczorek. Przy odrobinie pracy, dzięki owocom i rumowej polewie możemy stworzyć deser idealny na wyjątkowe okazje.
Ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
- 90 g kakao do wypieków
- 260 g cukru pudru
- 260 ml maślanki naturalnej
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii ( bądź migdału czy innego wybranego zapachu)
Polewa:
- tabliczka czekolady gorzkiej 70 % ( bądź mlecznej ale ciasto będzie bardzo słodkie)
- 30 ml śmietanki 30 %
- ¼ szklanki rumu ( bądź innego likieru, który lubimy)
Ponadto:
* 200 gram borówek do dekoracji ( lub
innych owoców sezonowych)
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o obwodzie 22
cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180
stopni.
Masło rozpuścić na małym ogniu w
rondelku, odstawić do ostygnięcia. Mąkę oraz kakao przesiać do
dużej miski. Dodać sodę oraz cukier puder i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać kolejno: maślankę, roztrzepane wcześniej
jajka, ostudzone masło oraz ekstrakt a następnie zmiksować do
uzyskania jednolitej masy. W misce z mąka zrobić w środku miejsce
na płynna masę i wlać zawartość. Następnie miksować na
najniższych obrotach do połączenia się składników. Potem na
najwyższych obrotach około 3-4 minuty. Masę wlać do tortownicy i
włożyć do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Co ważne, nie
można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia gdyż ciasto nie
urośnie. Po zakończeniu czasu, ciasto zostawić w wyłączonym
piekarnik na 5 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i po
kolejnych 5 minutach można zdjąć obręcz i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już całkiem zimne
w małym rondelku umieścić połamaną w kostki czekoladę razem ze
śmietanką i likierem. Do większego garnka nalać wrzącej wody i
ostawić na gaz. Do garnka z wodą wkładami rondelek i rozpuszczamy
składniki w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, nie wolno dopuścić
aby czekolada się ścięła. Gdy składniki utworzą jednolita masę
wyjąc rondelek i wylać polewę na ciasto. Na końcu udekorować
owocami. Ciasto umieścić w lodówce aby polewa zastygła.
Czas wykonania : około 2 godzin.
Ilość porcji z przepisu: 12 średniej
wielkości kawałków.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 99,9 g
~ tłuszcze 209 g
~ węglowodany 600
~ błonnik 19,2 g
Kaloryczność całego przepisu : 4770
kcal
Jeden kawałek : 397 kcal
Świetne połączenie, jagody z czekoladą =) Ciasto pierwszej jakości, czekam na następne =D
OdpowiedzUsuń