Czekoladowa beza z dodatkiem orzechów arachidowych z czekoladowo-orzechowym kremem patissiere.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Ilość porcji z przepisu: 8-10 kawałków.
Beza:
- białka z 6 jaj
- 2 szklanka cukru pudru
- 2 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao do wypieków
- szklanka orzechów arachidowych
Czekoladowy krem patissiere:
- 500 ml mleka
- 6 żołtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 75 g orzechów arachidowych
Wykonanie:
Beza:
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Orzechy zmielić na mąkę. Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier partiami, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, kakao i orzechy.
Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem. Narysować na nim koła o średnicy 18cm i wyłożyć na nie masę bezową. Piec 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladowy krem patissiere:
Mleko zagotować. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem. Wmieszać mąkę i kakao, miksować do uzyskania gładkiej masy. Mleko wlać do masy cały czas energicznie mieszając. Jeżeli w masie będą widoczne grudki przelać ją przez sitko. Następnie przelać masę do czystego garnka i postawić na gaz. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści a krem zgęstnieje. Wmieszać posiekane orzechy arachidowe. Pozostawić do stężenia i ostygnięcia.
Bezę przekładać wystudzonym kremem. Podawać od razu.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuń