8 warstw czekolady i orzechów w jednym kawałku ciasta. Tort jest dosyć trudny w przygotowaniu, ma wiele etapów i dużo składników jednak zapewniam, że warto. Każda z warstw ma inną teksturę przez co całość ma niepowtarzalny smak. Jedno z najlepszych ciast jakie udało mi się przygotować.
Przygotowanie:
80 minut.
Pieczenie:
40 minut
Gotowe
do podania: 3,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 16 kawałków.
Jasne ciasto migdałowe:
- 85 g mąki migdałowej
- 75 g cukru pudru
- 25 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 białka
- 10 g cukru
- 30 g stopionego masła
Ganache:
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany 30%
Beza
orzechowa:
- 1/3 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 białka
- łyżka cukru
- 1/2 szklanki orzechów arachidowych
Blok
orzechowy:
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki masła
- 180 g czekolady
- 4 garście płatków cornflakes
Ciemne
ciasto migdałowe:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
Masa
czekoladowa:
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
- szklanka mleka
- szklanka śmietany 30%
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki czekolady
Masa
orzechowa:
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
- 2 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 5 żółtek
- 80g cukru
- 1/2 szklanki masła orzechowego
Polewa:
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki kakao
Wykonanie:
Jasne
ciasto migdałowe:
Tortownicę
o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 180C.
Całe
jajka ubić i zmiksować z mąką tortową, migdałową, cukrem
pudrem i masłem.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec dodając zwykły cukier. Pianę wmieszać
do pozostałych składników. Masę podzielić na dwie części,
każdą piec przez 10 minut. (dałam na dwie części bo z tego
wyszły takie dwie wielkie blachy a jedna się zjarała)
Ciemne
ciasto migdałowe :
Tortownicę
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać
cukier i położyć na drugim garnku z wrzątkiem. Podgrzewać cały
czas miksując do uzyskania piany. Mąkę wymieszać z kakaem. Dodać
roztopione masło. Zmiksować wszystkie składniki.
Ganache:
Śmietanę
dobrze podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać. Pozostawić do
stężenia.
Beza
orzechowa:
Białka
ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Dodać drobno posiekane orzechy i migdały.
Na
papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 26 cm i wyłożyć
na niego masę. Piec przez 20 minut w 180
stopniach. Potem suszyć bezę w wyłączonym piekarniku około
godzinę.
Blok
orzechowy:
Wszystkie
składniki prócz płatków włożyć do garnuszka i podgrzewać
dopóki masa nie będzie gładka i dobrze połączona. Odstawić do
ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać pokruszone płatki.
Masa
czekoladowa:
Mleko
i śmietanę zagotować z cukrem. Dodać roztrzepane żółtka,
podgrzewać około 3 minuty, całe czas mieszając. Zdjąć z gazu.
Wmieszać czekoladę i żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa
orzechowa:
Śmietanę
i żółtka podgrzewać. Składniki powinny być bardzo gorące ale
nie należy doprowadzić do zagotowania masy. Następnie dodać
roztrzepane żółtka. Podgrzewać około 3 minuty na małym ogniu,
cały czas mieszając. Zdjąć z gazu, dodać masło orzechowe i
dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać żelatynę. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Wszystkie
składniki włożyć do garnuszka wymieszać i postawić na gaz.
Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostygnięcia.
Składanie
ciasta: wszystkie części ciasta muszą być całkowicie
ostudzone. Ciasto składamy w dokładnie takiej kolejności jaka jest
widoczna na liście składników oraz etapach wykonania. Ciasto
zastyga bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 godziny. Przechowujemy w
lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Ale też apetyczny))
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda - już mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńGratuluję ciasta! Wygląda obłędnie.... i do tego wymaga wprawy oraz umiejętności...podziwiam :):)
OdpowiedzUsuńPierwsze co mi przyszło na myśl =dekadencki. Piękny, elegancki, klasyczny minitort. :) Gratuluję, świetne dzieło!
OdpowiedzUsuń