Mleko
z orzechów arachidowych. Lekko słodkie, doskonałe do kawy czy
płatków. Z orzechów zostaje miazga arachidowa, która przyda się
do innych deserów. Niedługo opublikujemy babeczki arachidowe z
wykorzystaniem miazgi, tymczasem przedstawiamy przepis na mleko.
Przygotowanie:
15 minut.
Gotowe
do podania: od razu.
Ilość
porcji z przepisu: około 500 ml.
- 300 g drobno posiekanych orzechów arachidowych
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki cukru muscovado
- pół łyżeczki cynamonu
- 700 ml wody (filtrowanej lub niegazowanej z butelki).
Wykonanie:
Posiekane
orzechy, sól, cukier i cynamon wsypać na patelnię i wymieszać.
Podgrzewać aż cukier się skarmelizuje a orzechy lekko zbrązowieją.
Wlać wodę, wymieszać i przelać do malaksera lub miski jeżeli
używamy blendera. Miksować około minutę. Używając gazy
oddzielić płyn od miazgi. Miazgę odłożyć do szczelnego pudełka
lub zamrozić. Mleko przechowywać w lodówce. Przed użyciem
wymieszać.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
świetne, już czuję jego smak, np. w puddingu z dodatkiem nasion chia :)
OdpowiedzUsuń