Hummus
na ostro z dodatkiem grillowanej papryki.
Kolejna
propozycja na urozmaicenie hummusu. Przyznam, że jadłam go już w
wielu wariantach smakowych i zawsze mi smakował. Tym razem
postanowiłam dodać grillowaną paprykę i nieco ostrych przypraw.
Przez dość dużą zawartość wody w cukinii hummus wyszedł nieco
rzadszy niż zazwyczaj, ale, jeżeli komuś to przeszkadza wystarczy
dodać więcej ciecierzycy.
Przygotowanie
i gotowe do podania: 15 minut.
Hummus:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżki oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki małej cytryny
- 125 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatki:
- 4 małe czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki pasty Gochujang (chilli) lub pieprzu cayenne
Wykonanie:
Hummus:
Ziarna
sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie
prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być
ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać
oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę
składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.
Paprykę
oczyścić w duże plastry i zgrillować na oliwie. Dodać do
przygotowanego hummusu wraz z przyprawami i zmiksować. Podawać z
ulubionym pieczywem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Red pepper hummus.
Preparation:
20 minutes.
- 3 tbsp sesame seeds
- 1 tbsp olive oil
- 1/2 tbsp sesame oil
- small garlic clove
- juice from 1/2 small lemon
- 125 g canned chickpea, drained
- 2
tbsp cold water
- 4 small red peppers
- 2 tbsp olive oil
- 2 tsp sweet pepper seasoning
- 1/2 tsp Gochujang (chilli) paste or cayenne pepper
Directions:
Hummus:
Place
sesame seed on small saucepan and heat until it's dark brown. Then
chill. Place sesame and olive oil on bowl of food processor and blend
until it's creamy and well combined. Then add
remaining ingredients and mix until it's well combined.
Slice
the peppers. Heat the olive oil on non stick grilling pan and grill
the peppers. Then add grilled peppers and seasonings into the food processor and process until creamy and smooth.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
świetna odmiana hummusu :)
OdpowiedzUsuńFajna wersja hummusu. Z papryką jeszcze nie robiłam, choć przymierzam się do tego od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuń