Makaron
udon z pastą z czarnej fasoli i kurczakiem. Do tego sałatka z
ogórka z sezamem w słodkim sosie. Jajangmyeon to tradycyjne koreańskie danie. W oryginalne zamiast kurczaka występuje mięso
mielone oraz inne warzywa. Wersja, którą podaję dzisiaj na blogu
jest efektem wielu eksperymentów z metodą wykonania oraz ilością
dodatków. Jednakże chciałabym też pokazać Wam wersję bardziej „
koreańska”, więc na pewno możecie się jej spodziewać. Jeżeli
chodzi o sam smak to niezbędna bazą jest pasta z czarnej fasoli.
Można ją kupić w sklepach internetowych z azjatycką żywnością
lub na allegro. Jeżeli ktoś jest zainteresowany orientalnymi
smakami to zdecydowanie polecam jajang, gdyż jest to jedno z
reprezentatywnych dań regionu.
Przygotowanie: 20 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje.
- 200 g makaronu udon
- 3 łyżki oliwy
- 200 g filetu z kurczaka
- 1/4 pora (biała część)
- chilli, sól, pieprz
- 4 duże łyżki pasty z czarnej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pasty chilli
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypiorek
Sałatka:
- 1 mały ogórek
- pół łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- czarny i/lub biały sezam do posypania
Wykonanie:
Kurczaka
pokroić na małe kawałki, dodać łyżkę oliwy, oprószyć solą,
pieprzem oraz chilli, dobrze wymieszać. Podsmażyć na patelni
grillowej, dopóki nie będzie upieczony (około 4-5 minut).
Makaron
ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i
odstawić.
Na
patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej pora.
Następnie dodać pastę z czarnej fasoli, kurczaka oraz sos sojowy,
rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy i pastę chilli. Dobrze wymieszać.
Całość będzie dosyć gęsta więc można dodać 2-3 łyżki wody,
aby łatwiej było rozmieszać. Na koniec dodać makaron i dobrze
wymieszać. Podgrzewać całość jeszcze 2-4 minuty. Podawać na
gorąco, posypane szczypiorkiem z sałatką z ogórka.
Sałatka
z ogórka. Ogórka umyć i pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie
dodatki zmieszać razem, aż powstanie lekki sos. Dodać do ogórka.
Podawać z makaronem .
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Black bean paste noddles.
Korean style dish called jajangmyeon.
Preparation:
20 minutes.
Serves:
2.
-
200
g udon noddles
-
3
tbsp olive oil
-
200
g chicken breasts, skinless and boneless a
-
small
leek (white part)
-
grounded
chili, salt and pepper
-
4
large tbsp of black bean paste
-
1
tbsp soy sauce
-
1/4
tsp chili paste
-
1
tsp rice vinegar
-
1
tsp fish sauce
-
1/4
sesame oil
-
fresh
chives, chopped
Cucumber
sweet salad:
-
1
small cucumber, thinly sliced
-
1/2
tsp honey
-
1
tsp rice vinegar
-
1
tsp soy sauce
-
white
or/and black sesame seeds.
Directions:
Mix
sliced chicken with 1 tbsp of olive oil, some salt and pepper, and
chili powder. Heat non stick grilling pan and grill the chicken
until it's well done ( about 3-4 minutes).
Boil
udon noddles according to instructions on the package.
On
a non stick pan heat remaining olive oil and fry leek on it. Then add
chicken, black bean paste, soy sauce, rice vinegar, chili paste,
sesame oil and stir well. You can add about 2 or 3 tbsp of cold water
if the mixture is too stick. Lastly add udon and stir. Heat about 3-4
minutes. Serve hot with cucumber salad and fresh chives.
To
prepare the salad: mic honey, rice vinegar and sou sauce. Mix into the
sliced cucumber and sprinkle with sesame.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
200
g udon noddles
3
tbsp olive oil
200
g chicken breasts, skinless and boneless a
small
leek (white part)
grounded
chili, salt and pepper
4
large tbsp of black bean paste
1
tbsp soy sauce
1/4
tsp chili paste
1
tsp rice vinegar
1
tsp fish sauce
1/4
sesame oil
fresh
chives, chopped
1
small cucumber, thinly sliced
1/2
tsp honey
1
tsp rice vinegar
1
tsp soy sauce
white
or/and black sesame seeds.
Kupilam owa paste bo bylam nakrecona na czarny sos. Ale on jest obrzydliwie słony! Co mam zrobic aby danie nie bylo istna bryla soli?
OdpowiedzUsuńPrawda, sos jest słony, jest to charakterystyczne dla tego typu kuchni. Robiąc danie należy trzymać się proporcji w przepisie. Ewentualnie jeżeli pasta jest dla Ciebie aż tak bardzo słona, można zmniejszyć jej ilość i połowę, powinno być dobrze, Pozdrawiam:)
UsuńNo powiedzmy ze pierwsze podejscie bylo 75g makaronu udon i duza lyzka pasty razem podgrzane. Moze nie tak sie za to zabrałam XD kluchy sie posklejaly i bylo to okropne, ale ze zakupilam 1kg tej pasty to bede eksperymentować... i moze uda mi sie zrobic własciwie
Usuń