Kasza
manna z dodatkiem miodu, czarnego sezamu, amarantusa i bakalii.
Czarny sezam jest bardzo popularny w Azji nie bez powodu. Można go
użyć jako dodatek do różnego rodzaju maseczek oraz do jedzenia.
Dlaczego? Jest bardzo zdrowy i ma wiele składników odżywczych.
Stąd pomysł, aby dodać go do najważniejszego posiłku dnia czyli
śniadania. W połączeniu z kaszą manną ( można zastąpić np.
płatkami owsianymi) powstaje śniadanie idealne. Sezam nadaje kaszy
specyficzny kolor oraz delikatny posmak. Nie bójcie się używać
tego składniku, gdyż jest na prawdę wartościowy a do tego
smaczny.
Przygotowanie: 10 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 1 miseczka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka amarantusa
- ulubione bakalie
Wykonanie:
Sezam
zgnieść w moździerzu.
Mleko
podgrzać w garnuszku. Kiedy będzie dobrze ciepłe dodać kaszę
mannę, sezam i miód. Podgrzewać mieszając, dopóki całość nie
zgęstnieje. Przelać do miseczki, dodać bakalie i amarantus.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Semolina with black sesame.
Perfect breakfast: semolina with black sesame, honey and dried fruits.
Preparation: 10 minutes.
- 200 ml milk
- 2 tbsp semolina
- 1 tbsp grounded black sesame
- 1 tsp honey
- favorite dried fruits
Directions:
In
a small pot heat the milk. When it's hot add honey, semolina and sesame. Mix until it's thick. Serve with dried fruits.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz