Ciasto z dodatkiem cynamonu, orzechów włoskich, migdałów i rabarbaru, posypane kruszonką. Bardzo lekki i ciekawy w smaku deser. Dodatek cynamonu i mielonych orzechów włoskich nadaje mu nieco zimowego charakteru, jednak lekko kwaskowy rabarbar przełamuje te smaki. Nie jest to typowe ciasto ucierane ze względu na dużą ilość białek oraz niewiele mąki.
Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
nieco ponad godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
Ciasto:
- 550 g rabarbaru
- 240 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 125 g mielonych orzechów włoskich
- 185 g stopionego masła
- 6 białek
- 100 g płatków migdałów
Kruszonka:
- 40 g cukru
- 60 g mąki
- 40 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 190 stopni. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto:
Rabarbar umyć,
obrać ze skóry i pokroić na około 2 centymetrowe słupki.
Odłożyć.
W dużej misce
zmieszać mąkę, cynamon, orzechy i cukier puder. Wlać masło i
dodać białka, całość dokładnie wymieszać, do połączenia
składników. Dodać rabarbar i połowę migdałów, dobrze
zamieszać. Ciasto przelać do blaszki.
Kruszonka:
W misce zmieszać
cukier z mąką. Dodać masło i wyrabiać palcami aby powstały
niewielkie grudki.
Kruszonkę wysypać
na ciasto i posypać pozostałymi migdałami. Piec przez 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis
pochodzi z magazynu Vogue Entertaining + Travel,
autorka przepisu Sophia Young
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Rhubarb and almond.
Crumble cake with rhubarb, cinnamon, ground walnuts, almonds. Very quick and delicious!
Preparation: 15
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: 1 hour
Serves:
25 pieces.
- 550 g rhubarb
- 240 g caster sugar
- 50 g all purpose flour
- 1 ½ tbsp cinnamon
- 125 g ground walnuts
- 185 g melted butter
- 6 whites
- 100 g sliced almonds
Crumb:
- 40 g raw sugar
- 60 g plain flour
- 40 g unsalted butter
Directions:
Preheat the oven
to 190C degrees. Line 20x30 cm baking pan with parchment paper.
Cut the trimmed rhubarb into small pieces ( 2 cm each). Set aside.
In a big bowl mix
flour, cinnamon, walnuts, caster sugar. Pour in the butter and
whites, mix until it's well combined. Add cut rhubarb and half of
the almonds, stir. Pour the dough into pan.
Crumb:
Mix sugar with flour. Add butter and rub it till resemble crumbs.
Sprinkle the dough with crumb and remaining almonds. Bake for 40
minutes. Set aside to chill.
Inspired
from Vogue Entertaining + Travel magazine.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
Pychota! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Pozdrawiamy:)
Usuńkocham takie domowe, swojsko wyglądające ciacha:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrze prze piękne ! Migdały ze wszystkim są cudowne, więc podejrzewam, że to ciasto to cudo :)
OdpowiedzUsuń