Hummus
z dodatkiem kolendry i grillowanej cukinii.
Hummus jest genialnym i
bardzo pożywnym dodatkiem do kanapek, świetnie smakuje z różnego
rodzaju warzywami czy ziołami. Dzisiaj na blogu pojawia się wersja
sezonowa czyli z cukinią z grilla. Przez to ze w cukinii jest dużo
wody hummus jest bardzo lekki i niezbyt gęsty.
Przygotowanie
i gotowe do podania: 15 minut.
Hummus:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżki oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki małej cytryny
- 125 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatki:
- 2 małe cukinie
- pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kiełki lucerny
Wykonanie:
Hummus:
Ziarna
sezamu położyć na suchą patelnię. Następnie na małych gazie
prażyć, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Powinny być
ciemno brązowe. Gotowy sezam umieścić w misie blendera i dodać
oliwę. Dobrze zmielić na papkę. Następnie dodać resztę
składników i zmiksować do utworzenia gładkiej masy.
Cukinie
pokroić w plastry i zgrillować na oliwie. Dodać do przygotowanego
hummusu wraz z kolendrą i zmiksować. Podawać z oliwa i kiełkami
lucerny.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_____
Hummus:
Moreover:
_____
Grilled zucchini hummus.
Preparation:
20 minutes.
- 3 tbsp sesame seeds
- 1 tbsp olive oil
- 1/2 tbsp sesame oil
- small garlic clove
- juice from 1/2 small lemon
- 125 g canned chickpea, drained
- 2
tbsp cold water
- 2 small zucchinis
- whole bunch of fresh coriander
- 2 tbsp olive oil
- Lucerne shoots
Directions:
Hummus:
Place
sesame seed on small saucepan and heat until it's dark brown. Then
chill. Place sesame and olive oil on bowl of food processor and blend
until it's creamy and well combined. Then add
remaining ingredients and mix until it's well combined.
Slice
the zucchini. Heat the olive oil on non stick grilling pan and grill
the zucchini. Then add ithe zucchini and corriander into the food processor and process until creamy and smooth. Serve with olive oil
and Lucerne shoots.
Hummus
recipe comes from : www.kwestiasmaku.com
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
świetny pomysł na hummus, od razu zapisuję, bo tak przepisy są zawsze dla mnie mile widziane :)
OdpowiedzUsuńJadłem coś podobnego, naprawdę ciekawy, lżejszy od tradycyjnego hummusu. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię hummusowe pasty i cukinię również, więc na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuń