Pyszny
krem z bobem i brokułem. Uwielbiam zupy typu krem: gęste, takie w których wyraźnie da się wyczuć smak warzyw. Można do nich dołączyć różne dodatki jak
grzanki, jogurt czy sery. Ten krem oficjanie dołącza do dwóch
moich ulubionych, które już pojawiły się na blogu: z dyni oraz z
kukurydzy. Dzisiejsza wersja tej zupy w niczym nie jest gorsza od
dwóch poprzednich: ma piękny, naturalny zielony kolor i bardzo
wyczuwalny smak bobu. Zapewniam, że warto pomęczyć się z jego
łuskaniem
Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
- 750 g bobu
- 350 ml bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 duży por
- 1 brokuł
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do
średniego garnka wlać wodę i wsypać bób. Dodać 1 łyżkę soli
i gotować przez 35-45 minut (sprawdzać czy jest już miękki).
Następnie wystudzić i usunąć skorupki.
Zagotować
brokuła, około 7 minut do miękkości.
Olej
rozgrzać na patelni. Cebulę i pora drobno posiekać, wrzucić na
gorący tłuszcz. Podsmażać około 5 minut, ciągle mieszając.
Zestawić z ognia gdy warzywa będą lekko zarumienione.
Do
zimnego bulionu dodać wszystkie wcześniej przygotowane warzywa i
zmiksować na gładką masę. Skosztować i doprawić według
uznania. Następnie zagotować i podawać.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Broad bean, leek and broccoli soup.
Preparation:
50 minutes.
All
ready: about an hour.
Servings:
4.
- 750 g broad been
- 350 ml vegetable stock
- 1 small onion
- 1 large leek
- 1 broccoli
- 3 tbsp canola oil
- salt and pepper
Directions:
Prepare
two big pot filled with hot water. Then boil the broccoli and bean
separately. Until bean is well done you have to boil it about 35-45
minutes. Broccoli will be ready after 7 minutes. When bean is soft,
wait until it's chilled and remove the hulls.
Slice
the onion and leek.
Heat
oil on non stick frying pan. When it's hot add onion and leek. Fry
about 4 minutes, stirring from time to time.
Place
the broccoli, bean and onion with leek in the broth and ix using food
processor until it's smooth and cream
Season
with salt and pepper and heat before serving.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Kolor ma naprawdę fantastyczny, pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuń